logo zoran filipović zoro

KULTURA SJEĆANJA
SARAJEVSI ATENTAT 28.06.1914.

Na današnji dan 28. lipnja 1914. godine, u Sarajevu, BiH, dogodio se glasoviti “Sarajevski atentat” koji je bio neposredni povod za početak I. svjetskog rata. Atentat na austrijskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, izveli su članovi srpske terorističke organizacije Crna ruka predvođeni Gavrilom Principom. Nakon atentata svi su sudionici uhićeni i osuđeni na smrt, a Gavrilo Princip, koji je bio malodoban, osuđen je na doživotni zatvor. Kaznu je izdržavao u logoru Terezin gdje je i umro od tuberkuloze 28. travnja 1918. godine, u ćeliji s brojčanom oznakom 1. Okupacijom Češke od strane nacističke Njemačke 1939. godine TvrđavaTerezin postaje jedan od koncentracijskih logora u kojima su se vršila masovna pogubljenja. Tvrđava Terezin podignuta je 1790. godine, šezdesetak kilometara sjeverozapadno od Praga, Češka Republika, a ime je dobila po majci austrijskog cara Josipa II. Mariji Tereziji – Theresienstadt.

Na Poziv tadašnjeg Češkog predsjednika Vaclava Havela, a u sklopu zajedničkog umjetničkog projekta, boravio sam u logoru Terezin tijekom 1996. godine, tamo živio nekoliko tjedana u apartmenu smještenom u samome logoru i vršio svakodnevna opsežna fotografska snimanja. Ova fotografija predstavlja stvarnu ćeliju Gavrila Principa, u kojoj je boravio nepune četiri godine, sve do svoje smrti od tuberkuloze.

Ova fotografija, kao i mnoge druge, dio su moje kolekcije i izložbe pod nazivom “Terezin” kojom sam 2018. godine, izložbom u Muzeju Mimara, Zagreb, Hrvatska, obilježio 100-tu obljetnicu završetka I. svjetskog rata.
Design- Adagora
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram